Pravilo tretjin

0 Comment

Poznate pravilo tretjin ali the rule of thirds?

Pravilo tretjin je eno prvih pravil, ki se ga naučimo na tečaju fotografije. Z njim na enostaven način ustvarimo bolj uravnotežene in zanimive fotografije.

Kako ga uporabiti? Fotografijo enostavno razdelimo na tri enake horizontalne in tri enake vertikalne dele (slika 2). Glavni element fotografije postavimo na eno od teh črt (ali presečišče črt). Če je element v gibanju ali gleda v določeno smer, naj bo postavljen tako, da se premika oziroma gleda v del slike, kjer je več prostora. Planinska kavka na sliki (slikano na Viševniku, 2050 m, Julijske Alpe) leti proti desni, zato je postavljena na levo tretjino (slika 2). Več pokrajine je na desni strani slike, kamor naše oči same usmerijo pogled (smer letenja, gibanja).

Kaj pa napačen (ali slabši) primer postavitve? Na sliki 3 je kavka postavljena na sredino slike (verjento najpogostejša začetniška napaka). Ob gledanju slike postanemo kar malo nemirni, saj ne vemo, kam gledati. Pogled nam uhaja v vse smeri.

Še en primer slabe postavitve je na sliki 4. Čeprav je kavka na tretjini slike, ne vidimo kam leti, ampak od kod je priletela.

Kaj pa če je fotografija boljša, ko glavni element postavimo na ‘napačno’ mesto? Ko poznamo pravila, jih lahko tudi kršimo. Poleg tega pa pravilo tretjin tudi ni edino pravilo in ni primerno za uporabo pri vseh fotografijah. Tako da naj to ne bo pravilo, ampak vodilo 😊

Večina pametnih telefonov in fotoaparatov ima možnost prikaza tretjin že med slikanjem (izberemo med nastavitvami). Tako lahko objekt postavimo na pravo mesto že med slikanjem.

Sliko sem uredil v Adobe Lightroom.

📍 Viševnik, Julijske Alpe, 2050 m.
📸 Sony a7iii, Tamron 28-75 f2.8.

ISO400, f6.3, 1/6400.

Pravilo tretjin

Pravilo tretjin

Pravilo tretjin. Dober primer.

Pravilo tretjin. Dober primer.

Pravilo tretjin. Slab primer.

Pravilo tretjin. Slab primer.


Pravilo tretjin. Slab primer.

Pravilo tretjin. Slab primer.

Leave A Comment