Preveč žive barve na fotografiji?

0 Comment

Uporaba preveč živih barv je bila verjetno moja največja začetniška napaka. Večinoma je bilo videti tako: posnel sem fotografijo, uvozil v Lightroom na telefonu, dodal kontrast in poživil barve. Preveč žive barve so mi postale poleg neostre slike in neporavnanega horizonta (portret ob morju, kjer je morje v ozadju nagnjeno za 10 stopinj 🙈) najbolj moteč element. V Lightroomu (tudi v drugih programih) lahko sami določimo, koliko intenzivne naj bodo posamezne barve. To naredimo s funkcijama Saturation in Vibrance.

Kakšna je razlika med funkcijama?

S Saturation spremenimo intenzivnost vseh barv na sliki enakomerno. S premikom drsnika v desno bo program poživil vse barve na fotografiji enako, ne glede na to, kako žive so. Nasproten efekt se bo zgodil po premiku v levo – vse barve na sliki bodo manj intenzive.

Vibrance je ‘pametnejša’ funkcija. Pri premikanju drsnika v levo in desno stran se bodo spreminjale samo najbolj intenzivne barve, medtem ko bodo manj intenzivne ostale nespremenjene oziroma se bodo manj spreminjale. Če želimo poudariti manj intenzivne barve na fotografiji, premaknemo drsnik v desno. S premikom v levo bomo zmanjšali intenzivnost najbolj kričečih barv

Slika 2/3 je original. Za moj okus so barve preveč žive. Sliko (1/3) sem uredil tako, da sem znižal vrednost Vibrance. Uporabil sem še nekaj drugih funkcij, o katerih bom več povedal naslednjič.

Slika 3/3. Primer slike s poudarjenimi barvami. Vsekakor neprimerna za objavo.

📸 Slikano s Sony A7iii, Tamron 28-75 f2.8 pri 75mm, f9, ISO80, 1/100sec.

Preveč žive barve na fotografiji?

Preveč žive barve na fotografiji?

Originalna slika, neurejena.

Originalna slika, neurejena.

Slab primer. Barve so preveč intenzivne.

Slab primer. Barve so preveč intenzivne.

Leave A Comment